PLATINA

PLATINA

Platina är en ädelmetall som tillhör gruppen tunga platinametaller. Dess kemiska symbol är Pt och dess atomnummer är 78. Platina har en silvervit färg och är en hård, smidbar och böjlig metall. Platina har en densitet på 21,45 g/cm3 och smälter vid en temperatur av 1768,3 °C.

Platina har en mängd användningsområden. Det används inom kemisk industri för att tillverka syrafast utrustning, katalysatorer, elektronikkomponenter och laboratorieutrustning. Platina används också inom medicin, speciellt i tandteknik och i behandling av cancer.

Platina används också inom smyckestillverkning och är mycket eftertraktat på grund av dess höga glans och hållbarhet. Platina används ofta i form av vigsel- och förlovningsringar och har blivit alltmer populärt som smyckesmetall.

Platina är också en viktig komponent i katalysatorer, tillsammans med andra ädelmetaller som palladium, rhodium och iridium. Platina används främst för att minska skadliga utsläpp från fordon och industriell verksamhet.

Till skillnad från palladium är platina sällsynt och förekommer främst i Sydafrika, Ryssland och Kanada. På grund av dess begränsade tillgång och höga efterfrågan är priset på platina relativt högt.

Sammanfattningsvis är platina en viktig metall som används inom många områden, inklusive kemisk industri, medicin och smyckestillverkning. Dess höga efterfrågan och begränsade tillgång gör det till en värdefull och eftertraktad metall.